Testenheten, som leveres av Aker Carbon Capture som den eneste i Norge, er nå koblet til Elkem’s smelteverk i Rana. Smelteverket produserer høykvalitets ferrosilisium og Mikrosilika. Karbonfangst fra SMA Mineral vil også bli testet i karbonfangstpiloten. SMA produserer høykvalitets kalk og kalsinert dolomitt.
Gjennom utvikling og verifikasjon av ny teknologi for karbonfangst, akselererer CO2-hub Nord innovasjon og industrialisering av karbonverdikjeden. Industrialisering av slik teknologi er nødvendig for å bidra til at Norge skal nå sine forpliktelser i Parisavtalen og bidra til å nå de globale bærekraftmålene.
Karbonfangstpiloten er banebrytende, og avgjørende for å få til de klimakuttene som trengs. Vi må imidlertid åpne et stort karbonfangstanlegg i uka hvis vi skal nå de globale klimamålene. Hvordan skal vi lykkes med det? Det var spørsmålet i en paneldebatt ledet av vår prosjektleder Hildrun Hope Rydsaa i forbindelse med åpninga. Deltakere var Norsk industri, Zero, Gassnova, A.SPIRE, Forskningsrådet, Industri Energi, Northern Lights, Mo Industripark AS og OED.
Piloten er en del av et større FoU-prosjekt, CO2 HUB Nord, som går over to år og som har utløst støtte fra Climit Demo. Hovedmålet med prosjektet er å verifisere teknologien på industrielle avgasser fra smelteverk og annen prosessindustri, som en forberedelse til fullskala karbonfangstanlegg.
Karbonfangstpiloten realiseres gjennom et samarbeid mellom Elkem ASA, Mo Industripark AS, SMA Mineral , SINTEF, Alcoa, CELSA GROUP, Ferroglobe PLC, Norcem AS, NorFraKalk AS, Arctic Cluster Team – ACT og Aker Carbon Capture.
CO2-hub Nord er et av flere prosjekter som bidrar til å nå mål satt av partnerskapet i ACT. ACT har mer enn 100 partnere, og skal være en spydspiss for bærekraftig omstilling av Norge, oppnå nullutslipp, nullavfall, skape vekst og nye grønne arbeidsplasser. Partnerskapet inkluderer prosessindustri fra Midt- og Nord-Norge, i tillegg til leverandører, akademia, investorer og andre interessenter.