Skip to content

Motor, megler og møteplass for kompetanse

Vi jobber med kompetanseutvikling og rekruttering av kvalifisert arbeidskraft for å styrke kommuner og regioners arbeidsliv.

Vi bistår med kompetansebygging

Den regionale planstrategien for Nordland peker på mange utfordringer. Visjonen i plandokumentet er «Sammen bygger vi attraktive og inkluderende lokalsamfunn» og et av utviklingsmålene er å utvikle og et konkurransedyktig næringsliv som leder an i det grønne skiftet. Til det trenger vi ny kompetanse. Kompetansebygging på de arbeidsplassene vi har, og gode studietilbud til unge er viktigere enn noen gang. Demografiske endringer og byr på utfordringer med tanke på rekruttering av både helsepersonell og lærere, fagarbeidere og ingeniører.
Med støtte fra HK-dir har vi ledet prosjektet Ditt Studiesenter / Dov Learoejarnge i  2024, nettopp for å styrke bedriftene i møte med disse utfordringene. 

Over mange år har Kunnskapsparken Helgeland utviklet en modell for å styrke samarbeidet i næringslivet, kartlegge kompetansebehov og legge til rette for at ansatte i ulike næringer kan få tilgang til relevant kompetanse. Modellen 3M går ut på å være motor, megler og møteplass for kompetansebygging, og er basert på forskning av Gunnar Grepperud og Ådne Danielsen ved UIT Norges arktiske universitet.

«Høyere utdanning er avhengig av at kommuner og regioner har «kompetanse om kompetanse». Vi er fremdeles imponert over hva dere har fått til, det er et eksempel til etterfølgelse. Dersom ikke kommuner og regioner aktivt arbeider med kompetansespørsmålet, så er det ikke så mye utdanningsinstitusjonene kan gjøre. Det skal som kjent to til å danse tango.»
– Professor emeritus Gunnar Grepperud, UiT Norges arktiske universitet 

Vi ønsker å styrke samarbeidet i næringslivet

Motor, megler og møteplass

Motorfunksjonen handler i hovedsak om et arbeid som går ut på å utvikle målrettede strategier og utviklingstiltak for å sikre at ny kompetanse tilføres regionen.

Meglerfunksjonen innebærer å kartlegge og identifisere utdanningsbehov hos enkeltpersoner, bedrifter og lokalsamfunn for så å koble disse behovene til tilbydere av kompetansehevende tiltak. 

Møteplassfunksjonen handler om prosessledelse og sørge for at vi har gode fysiske og digitale møterom som kan bidra til god studiekvalitet. 

Sammen er vi sterkere

I regi av prosjektet har vi hatt regelmessige fagmøter med kompetansetilbydere og andre som er premissleverandører for at offentlig sektor og næringslivet skal lykkes i distriktet;  Opplæringskontoret for Nord-Helgeland, Opplæringskontoret for rørfag i Nord, Polarsirkelen videregående skole, Nordland Fagskole, Fagskolen Viken, MINAR, Samisk Høgskole, NAV, Polarsirkelrådet, Driv Karriere, Karriere Nordland, Rana voksenopplæring, Nordland fylkeskommune, Nord universitet, UIT Norges arktiske universitet, NHH og ikke minst offentlig og privat næringsliv.

Det er vanskelig for alle å holde seg oppdatert over hva som finnes av kompetansetilbud, støtteordninger, nye satsinger og nytt regelverk. Gjennom dette arbeidet har vi delt informasjon, muligheter og står sterkere for å møte nye utfordringer. Tverrfaglige og målretta tiltak skal øke tilgang til relevant arbeidskraft og styrke inkludering i arbeidslivet.

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.